Wednesday 18 November 2015

Nemzeti népmese

Amit a FIDESZ árul az egy törénet: a szavazókat arra biztatják, hogy ne az adatokat nézzék, ne a szakértőkre hallgassanak, ne elemzéseket olvassanak, hanem Orbán Viktor ölére kucorodva figyeljenek a mesére amit a fülükbe duruzsolnak. A mese egy klassz helyről szól, ahol jó élni, keményen kell dolgozni és focizni, de ha ezt megteszi az ember kerül kolbász az asztalra és még talán pálinkát is főzhetünk.

Döbbenetes, hogy az utóbbi években ezt annyit sulykolták itthon, hogy egyesek elhiszik hogy Magyarország jobb hely, mint mondjuk Németország, az USA, az Egyesült Királyság, Spanyolország, Japán, vagy akár csak Taiwan, esetleg Chile. Nem jobb. Szegényebb, rosszabbak az úthálózatok és a kórházak, alacsonyabbak a fizetések, a kormány semmit nem tesz hogy a legnagyobb és legleszakadtabb kisebbségünk helyzetén változtasson (se képzés, se munka), és korábban ezerszer megbukott, ezerszer kártékonynak bizonyult túlzó nacionalizmussal tüzeli a választóit. A kormány kereszténységről papol, de az intézkedései és a kormányzási módszerei távolról sem keresztényiek. Mellesleg eleve nevetséges egységes keresztény Európáról szónokolni, amikor rengeteg ateista, zsidó, és általában a vallás iránt közömbös ember él ennek a politikai-gazdasági egységnek a területén.

De a nemzeti-gyagya kelendő termék, sokan veszik. Többen talán nem szeretnék elfogadni, hogy kellene rengeteg régi szokáson és magatartáson változtatni, hogy igenis kell konfrontálódni a korrupt főnökökkel, az adócsaló ismerősökkel, a hűtlen és/vagy szexista barátokkal, vagy akár a politikai nézeteikre igénytelen kollégákkal is. Szeretnék azt hinni, hogy tulajdonképpen elég fasza minden úgy ahogy van, csak egy kicsit több pénz kell, azt meg oké ha összelopják, hiszen ezen az amúgy szuper helyen sokan mások is ezt teszik.

Magyarországban, a magyar lakosságban egyébként sokkal több potenciál van ennél. Ezt mutatja, hogy az ország méretéhez és a kutatási-fejlesztési ill felsőokatási ráfordításokhoz képest még most is normális számban jegyeznek be felfedezéseket és új termékeket, hogy van még felsőoktatás és élénk irodalmi élet, színházi élet, hogy vannak szép turisztikai látványosságok és van egy-egy jó film. Vannak normálisan működő és működtetett intézmények is, és rendben tartott közutak, világítás és egészségügyi kezelések.

Ki lehet hozni sokkal többet ebből a helyből, egyszerűen nem kell hallgatni azokra, akik semmin nem akarnak változatni, akik a múltba szeretnének visszautazni, és természetesen úgy képzelik el, hogy ők a nagyon vékonyka akkori felsőréteg tagjai lennének.
Mindenkinek kellene kicsit utaznia, olvasnia, mert itthonról tényleg nehéz látni, hogy mit lehetne máshogy csinálni. Megszokja az ember a szexizmust, a korrupciót, a mutyit, a munkába beépülő lazsálást és csevegést, a célszerűtlen és autoriter vezetői szerkezeteket. Feladat van bőven, fel lehetne használni az értelmes és tehetséges fiatalokat. Itt sincs több vagy kevesebb belőlük mint máshol, de lehetőséghez kevesebbhez jutnak és korán leszűkítik a politikai fantáziájukat.

No comments:

Post a Comment